Veel gestelde vragen

Wat kost het?
Begeleiders hanteren hun eigen tarieven, kijk daarvoor op de praktijkwebsites. Overleg met de zwangerschapsbegeleider wat de mogelijkheden zijn om de kosten vergoed te krijgen van de verzekering.
Hoe lang duurt het?
De begeleiding bestaat uit vijf tot zeven sessies voor de geboorte. Het begint tussen de 16e en de 20e week van de zwangerschap. Na de geboorte komt het stel nog één tot drie keer terug.
Wat is het verschil met andere vormen van zwangerschapsbegeleiding?
Zwangerschapshaptonomie is individueel. Je zit dus niet in een groep met andere vrouwen, maar gaat samen met je partner naar de begeleider. De begeleiding is gericht op het maken van contact met elkaar en met het kind in je buik. Zo sta je samen stil bij wat er nu is en wat er gaat komen.
Wat is haptonomie?
In de haptonomie gaat het om contact maken, aanraken en voelen wat er in je lichaam gebeurt en hoe dat voor je is. Door aanraking maak je contact met het kind in je buik. Ook je partner kan door zijn hand op je buik te leggen al voor de geboorte contact met het kind maken en andersom.
Haptonomie gaat over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol leven. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed wordt aangeraakt, komt hij beter in contact met zichzelf en kan hij zich openen naar zichzelf en anderen. Meer lezen over Haptonomie
Moet je altijd met je partner komen?
Ja, het is de bedoeling dat je partner steeds meekomt.  De begeleiding richt zich op het groeiende contact tussen jullie drieën en je bereidt je samen voor op de geboorte.
Heb je minder pijn bij de bevalling na zwangerschapshaptonomie?
Je leert de pijn van de bevalling opvangen door naar de pijn toe te gaan in plaats van er van weg te vluchten. Je partner leert hoe hij jou daarbij het beste kan steunen. Je krijgt handvatten waar je ook thuis mee uit de voeten kunt als voorbereiding op de bevalling. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe de verloskundig zorgverlener erbij betrokken kan worden. Bij minder angst en stress tijdens zwangerschap en bevalling is de kans op complicaties lager. Hierdoor wordt de kans groter dat jij en je partner meer tevreden op de zwangerschap en de bevalling terug kunnen kijken.
Ik ben bang voor de bevalling, is zwangerschapshaptonomie dan wel een goed idee?
Juist als je tegen de bevalling opziet, is het van groot belang om extra tijd en aandacht te besteden aan het vertrouwd raken met je zwangerschap en je eigen mogelijkheden ten aanzien van de bevalling. Zwangerschapshaptonomie is daarvoor zeer geschikt. Bij voorkeur wordt ook je partner erbij betrokken. In de praktijk blijkt dat zwangeren minder angstig worden.

Menu